Köy Tarihçeleri Ve İsimleri |
Site Yönetim tarafından yazıldı.
|
Pazartesi, 12 Nisan 2010 21:40 |
Köy Tarihçeleri
Hem Deliktaş Köyü, ve hem de Hacı İbrahim Köyü'nün tarihi geçmişi ile ilgili elimizde resmi ya da gayrı resmi kayıt, veya tarihi eser sayılabilecek bir kalıntı mevcut değildir.
Tarihi eser sayılabilecek sadece Deliktaş Köyünde bulunan Eski Meydan Köy Camii mevcuttur.Fakat onun da hangi tarihte yapıldığı ile ilgili kayıt yoktur ve bilinmemektedir. Ayrıca Eski Meydan Köy Camii aslına uygun inşa edilememesi sebebiyle tarihi olma vasfını yitirmiştir. Ancak bu iki köyün oluşması ile ilgili bağlı olduğu İnebolu ilçesinin tarihi en azından köylerin ne zaman yerleştiği konusunda fikir verebilir.Dolayısıyla fikir vermesi açısından belirtttiğimiz yerlerin tarihi göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.
İnebolu
İnebolu'nun ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim yeri olduğu sanılmaktadır.
Miletler tarafından bir kıyı kolonisi olarak eski adıyla Poyraaltı, şimdiki adıyla Boyranaltı Mahallesinde ilk defa kurulduğu kale kalıntılarından anlaşılmaktadır. İnebolu’nun ilk adı İONOPOLİS'tir.Bu isimden de anlaşılabileceği gibi İON şehirlerinden birisidir.”İONOPOLİS” daha sonra “İNEPOLİS” adını almıştır.İnebolu adını Selçuklular zamanında almıştır. Eski çağda İnebolu Greklerin Sağlık Tanrısı Asklepios'un kehaneti ve sahte peygamber Paflogonyalı Aleksandros ile tanınırdı. Bunu Suriye'li yazar Lukianos'un kitaplarından anlıyoruz.
Bazı bilgilere göre M.Ö. 1200 yıllarında Gasgaslar tarafından kurulmuştur.1834’te Küre’ye bağlı bir Nahiye iken 1867 veya 1873 ten sonra İlçe olmuştur.
İlk adının Yunanca Abonoteikhos olduğu, Abonos adlı bir kişinin kenti kurduğu sanılmaktadır.Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde kentin adı İonopolis oldu. Bu adı M.S. 165 tarihli Vernus'un paralarında görmekteyiz.Adından kaynaklanan tahminlere göre Miletliler tarafından kurulan İon şehirlerinden biri olduğu varsayılmaktadır.
Kurtuluş Savaşı sırasında silah, cephane ve mühimmat Anadolu’ya İnebolu üzerinden ulaştırılmıştır.9 Haziran 1921’de Yunan savaş gemileri Panter ve Kılkış İnebolu’ya gelmiş, silah ve cephanelerin teslimini istemiş, verilmeyince de İnebolu bombalanmıştır.Aynı torpidolar 30 Temmuz 1921 ‘de tekrar gelerek İnebolu’ya 3 mermi daha atmışlar, fakat karşılaştıkları imanlı, azimli savunma ve mücadele karşısında karaya çıkamadan geri dönmüşlerdir.
İlçe Merkezi düşman işgaline uğramamasına rağmen İnebolu’lar çok kayıp vermişlerdir. İnebolu’nun vatansever halkı ve kayıkçısı Yunanlılara karşı yiğitlik destanları yazmıştır.Mustafa Kemal cephede; ”Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” diyerek İnebolu’ya önem vermiş ve İnebolu’nun bu destansı mücadelesi 11 Şubat 1924 tarihinde TBMM’nin çıkarttığı 66 numaralı Kanunla beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirmiştir.
|